Varen

Achtergrondinformatie

Varens vindt je overal ter wereld. De meeste hebben bladeren die zich afrollen vanuit een krul. De bladkleur van de Varen kan variëren van lichtgroen tot diep donkergroen en van zilvergrijs tot roodachtig. Ook de bladvormen en bladhardheid verschillen. Er zijn duizenden verschillende soorten Varens. Ze zijn overvloedig aanwezig in regenwouden. Varens houden dan ook van vocht.

Verder zijn Varens makkelijk in onderhoud, zuiveren de lucht en zorgen voor een goede luchtvochtigheid. Dit verminderd klachten als hoofdpijn en een droge huid. Naast een geweldige plant voor in de huiskamer zijn Varens ook zeer geschikt voor op de werkvloer. Heel gezond en zeker een plant om welkom te heten.

Bij Richplant kweken we drie soorten Varens: de Parvati, de Montana en de Phlebodium Mandaianum. Varens zijn over het algemeen makkelijk in de omgang, kijk hieronder voor de verzorgingstips.

Montana 17 cm robuuste pot.jpg
Parvati Asplenium keramiek.jpg
Phlebodium Keramikek.jpg

Verzorgingstips

1. Een lichte, maar schaduwrijke standplaats

Dit betekent veel daglicht maar niet direct in de felle zon. Met een lichte, maar ook schaduwrijke standplaats en een temperatuur vanaf zo’n 15 °C zal de Varen het goed doen. Varens houden ook van vochtige plekken in het huis zoals de badkamer of de keuken. Zorg daarbij wel voor genoeg daglicht.

2. Vochtig houden, de potgrond mag niet uitdrogen

Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven om zo lang mogelijk van deze prachtige plant te kunnen genieten. De potgrond van Varens dient altijd een beetje vochtig te zijn, maar de Varen houdt niet van natte voeten. Voorkom dus dat er een laagje water onder in de pot komt.

3. Oude bladeren verwijderen

De Varen hoeft niet gesnoeid te worden, maar mochten er lelijke of verdorde bladeren aan de Varen zitten is het afdoende om deze te verwijderen zodat de plant haar sierwaarde behoudt.