Curcuma

Elegante Langbloeier

De Curcuma (ook wel Siamese of Thaise tulp genoemd) behoort tot de exotische klinkende Zingiberaceae-familie. Zij komt van origine uit Thailand, maar kom ook voor in India, Maleisië en Pakistan. De Curcuma wordt daar al meer dan 5000 jaar verbouwd. Aanvankelijk werd de wortel alleen gebruikt om kleding te kleuren, pas later ontdekte men de bijzondere smaak en de geneeskrachtige en reinigende werking voor het gehele lichaam.

Dit prachtige familielid van de gember is waarschijnlijk het meest bekend vanwege de helder gele kleur, curcumine, die veel toegepast wordt in levensmiddelen. De wortelstok van sommige varianten zijn namelijk eetbaar en in de culinaire wereld bekend onder de naam geelwortel, koenjit of kurkuma. Dit wordt gebruikt voor het op smaak brengen en kleuren van voedsel. Onze Curcuma is echter een sierplant die dit kruid helaas niet aanmaakt, maar het gemak in verzorging en de kalmerende jungle sfeer die deze plant veroorzaakt maken dat gebrek ruimschoots goed.

Met de statige Curcuma haalt u de tropen in huis. Met haar grote extravagante bloemen en lange bladeren geeft zij uw interieur een exotische uitstraling.

Uw sierplant Curcuma is niet geschikt voor consumptie. Voor het koken met Kurkuma worden speciaal geteelde varianten gebruikt.

AdobeStock_169912799.jpeg
Curcuma_3 maten in kap.JPG
DSC_1991b.jpg

VERZORGINGSTIPS

1. Een lichte, zonnige standplaats:

De Curcuma is een echte zonaanbidder en staat daarom het liefst op een plek met veel zonlicht. Een raamkozijn is bijvoorbeeld een prima plek voor de Curcuma. Als het boven de 15 °C is dan kan de Curcuma ook prima buiten staan.

2. Vochtig houden, de potgrond mag niet uitdrogen:

De Curcuma komt uit het regenwoud en is dus gewend aan veel water. Sterker nog, ze geeft de voorkeur aan vochtige potgrond. Over het algemeen is twee keer per week water geven voldoende. Let er alleen wel op dat er geen water onderin de pot blijft staan, de wortels van de Curcuma gaan rotten als ze lang in het water staan.

3. De bloemen

Bij voldoende licht, water en voeding blijft een bloem ongeveer 3 weken bloeien. Als de bloem uitgebloeid is knipt u ‘m zo laag mogelijk boven de grond af opdat de plant alle energie kan steken in een nieuwe bloem. Een Curcuma kan 2 tot 5 nieuwe bloemen geven zodat u er heel lang plezier van heeft. Uw sierplant Curcuma is niet geschikt voor consumptie. Voor het koken met Kurkuma worden speciaal geteelde varianten gebruikt.