Gardenia Jasminoides

Geurende Liefdes Roos

De Gardenia Jasminiodes (Nederlandse naam: Kaapse Jasmijn) komt oorspronkelijk uit het zuiden van Azie. Bij goede verzorging kan de Gardenia maanden achtereen heerlijk geurende roomwitte roosachtige bloemen geven. Deze bloemen zorgen ervoor dat uw huiskamer dag in dag uit op een natuurlijke manier voorzien wordt van een jasmijnachtige geur. De donkergroene glanzende bladeren zorgen ervoor dat de plant ook zeer decoratief is op het moment dat er even geen open bloem in de plant aanwezig is. Doordat de bloemen mooi roomwit zijn en heerlijk geuren werden ze vroeger vaak als knoopgatsbloem gebruikt.
De Gardenia kan in de warmere periode ook heel goed buiten geplaatst worden op het terras op balkon, maar wil vanwege haar tropische origine wel graag binnen overwinteren.

P07214-w43-FLAD-J30893-me0390.jpg
gardenia in schaal.jpg
Gar bloem .JPG

VERZORGINGSTIPS

1. Een lichte, zonnige standplaats: 

Dit betekent veel zonlicht maar niet in de felle zon. Een plaats in de vensterbank is ideaal. Wanneer de bladeren bruin worden, kan dit een teken zijn van een teveel aan direct zonlicht. Het uitvallen van bloemknoppen of het uitblijven van bloei kan wijzen op een mogelijk gebrek aan zonlicht 

2. Vochtig houden, de potgrond mag niet uitdrogen:

Geef de Gardenia regelmatig water. Zeker als de plant veel zonlicht krijgt heeft het veel water nodig. Een Gardenia is een tropische plant en houdt dus ook van vocht. Droogte kan het echt niet hebben, maar natte voeten vindt de plant natuurlijk ook niet fijn. Ongeveer 3x in de week water geven, de hoeveelheid water hangt af van de grootte van de pot, maar zorg er in ieder geval voor de de potgrond goed vochtig blijft. Gewoon boven op de potgrond water geven is prima, maar de pot een paar minuten in een laagje water zetten is ook een goede manier om water te geven. 

3. Oude bloemen verwijderen:

De bloemen worden als ze ouder worden geel/bruin van kleur. Dit betekent niet dat het niet goed gaat met de Gardenia. Gewoon deze oude bloemen verwijderen, dat bevordert de doorbloei. Er zitten voldoende bloemknoppen in uw Gardenia om ervoor te zorgen dat er weer een mooie nieuwe bloem in komt.